Vandets temperatur er vigtig

De fleste har prøvet at bade i koldt vand – eller i hvert fald, hvad de selv vil betegne som koldt vand. Men der er stor forskel på at tage en kold dukkert på en tidlig forårsdag og at svømme i længere tid med hovedet under vandet.

Selv hvis du er iført våddragt, der jo holder på varmen, kan en svømmetur i åbent vand være en særdeles kold fornøjelse. Og det handler ikke bare om at tage sig sammen. Sikkerhedsmæssigt kan det være decideret livsfarligt, hvis vandet er for koldt.

"Selvom du har våddragt på, bliver din krop hurtigt nedkølet, når du svømmer i koldt vand. Varmeafgivelsen sker især fra hovedet, men også dine hænder og fødder, der stikker uden for våddragten, vil efter et stykke tid blive følelsesløse, stive og efterhånden helt lammede," fortæller overlæge Bente Klarlund.

I værste fald kan du blive så nedkølet, at du mister bevidstheden

"Når kroppen taber mere varme, end den kan danne, taler man om nedkøling – det der i fagsprog kaldes hypotermi og defineres som en kropstemperatur på under 35 grader. Det kan være svært at mærke symptomerne selv, for de kommer gradvist, og evnen til at tænke klart og bevæge sig aftager. Hvis du ligger og svømmer, vil du måske bare slå symptomerne hen som naturlige reaktioner på at bade i koldt vand. Men det kan ende katastrofalt, så det er ekstremt vigtigt at være opmærksom på vandtemperaturen, inden du hopper i vandet – og i øvrigt aldrig at svømme alene," siger Bente Klarlund.

Husk din svømmemakker

Ifølge både nationale og internationale sikkerhedsregler skal vandtemperaturen ved åbent vand-arrangementer være minimum 13 grader i 40 cm dybde. Er vandet koldere, bliver arrangementet aflyst. Det samme gælder for svømningen ved triatlon-stævner.

Er vandtemperaturen under 16 grader, eller skal der svømmes over 2 km ved en vandtemperatur under 18 grader, skal svømmerne have våddragt på. Juniorer og motionister anbefales af Dansk Svømmeunion til altid at svømme i våddragt – uanset distance og uanset vand- og lufttemperature. Det skyldes, at temperaturerne i Danmark sjældent bliver så høje, at der er risiko for overophedning, og fordi våddragten rent sikkerhedsmæssigt sikrer svømmeren opdrift i vandet. 

"Anbefalinger om vandtemperaturer i forhold til sikkerhed er ikke lavet for sjov. Og husk altid at mærke efter og stoppe i tide. Står der i en bog, at man kan svømme 10 minutter i 13 grader koldt vand, er det ikke sikkert, at det også gælder for dig. Så vær beredt, klæd dig ordentligt på og husk din svømmemakker," siger Bente Klarlund.

Huskeregler til åbent vand-svømning (især) i koldt vand


Klæd dig ordentligt på. Svøm altid i en våddragt, der sidder helt tæt til kroppen, og brug eventuelt en neoprenhætte under din almindelige (pangfarvede) badehætte. Hvis du svømmer i en våddragt, der sidder lidt for løst, vil der være for stor udskiftning af vandet. I stedet for at vandlaget tæt på kroppen således bliver varmet op og hjælper dig med at holde på varmen, vil det i stedet køle dig ned.

Brug eventuelt ørepropper. Koldt vand i øregangen kan være ubehageligt og gøre dig svimmel.

Gå langsomt i vandet og dyp ansigt og hænder et par gange, før du begynder at svømme, for at undgå det værste kuldechok og hyperventilering.

Svøm tæt langs kysten.

Mærk hele tiden efter din krops signaler. Stop og gå op af vandet, hvis du bliver det mindste i tvivl. Du kan eventuelt prøve igen efter en pause.

Svøm ALDRIG alene.