Gode træningsøvelser til åbent vand-svømning

Mange åbent vand-svømmere melder sig ind i en svømmeklub, hvor du kan få både individuel og holdundervisning. Men det er også muligt at træne med venner og bekendte. Vi har samlet nogle øvelser, der er gode at lave, når du træner i det åbne vand.

Bor du langt fra den nærmeste svømmeklub, eller passer faste træningstidspunkter ikke ind i din hverdag, kan du stadig kaste dig over åbent vand-svømning.

Vi har samlet syv gode træningsøvelser, du kan udfordre dig selv med.

Husk, at vi anbefaler, at du aldrig svømmer alene, så tag fat i en eller flere svømmemakkere.

7 gode træningsøvelser i åbent vand:

 
Få ro på vejrtrækningen. Især ved lave vandtemperaturer oplever mange, at vejrtrækningen bliver meget gispende, når de går i vandet og forsøger at svømme. Det er en reaktion på kuldepåvirkningen og sker også, selvom du har våddragt på. Brug derfor altid lidt tid på at vænne kroppen til vandet og tag nogle rolige svømmetag, indtil du får puls og vejrtrækning under kontrol.

Find noget at sigte efterNår du har genfundet roen og begynder at svømme, kan du finde noget i landskabet at sigte efter. Det kan være en vindmølle, et højt træ i horisonten eller en orange bøje i vandet. Hovedsagen er, at du har noget at navigere efter, som er nemt at få øje på og bliver samme sted. Det skal altså ikke være en båd eller andet, der bevæger sig.

Intervaltræning mellem bøjerSvøm på en hav-bane markeret med bøjer. Så er der ikke andre brugere, og du kan koncentrere dig om din svømning. Brug banen til at svømme intervaller mellem bøjerne. Svøm fx mellem to bøjer i højt tempo, hold pause og gentag turen nogle gange. Intervaltræning er en god måde at træne sin kondition på.

Leg i bølgenEr du ved en strand med større bølger, kan du prøve at udfordre dig selv med at komme ud gennem brændingen – altså der, hvor bølgerne bryder – og svømme med bølgerne ind igen. Det kan være med til at give dig en god ”forståelse af vandet” og samtidig være en sjov og udfordrende oplevelse. Vær dog altid opmærksom på strømforholdene, så du ikke bliver overrasket, og bevæg dig kun ud i store bølger, hvis du føler dig tryg ved det. 

Få en god oplevelse til en massestart. Vil du gerne deltage i stævner og arrangementer, hvor mange stiller til start på én gang, er det en god ide at øve sig i massestart. Ellers kan du få lidt af et chok, når vandet omkring dig pludselig forvandles til en stor omgang skum, sprøjt og baskende arme og ben. Prøv derfor at svømme med minimum to andre, hvor I starter meget tæt på hinanden. Det er god træning og rart at have prøvet, hvis det skulle ske ved en konkurrence. Og husk selvfølgelig altid at passe godt på hinanden!

Lig på ”hjul”. Ligesom cykelryttere kan spare energi ved at ligge på hjul af forankørende ryttere, kan svømmere også have glæde af at svømme lige i hælene på hinanden. I behøver bare at være to for at træne at ”ligge på fødder” og få udnyttet draftingen bedst muligt.

Rul rundt – og bevar fremdrift og orientering. Hvis du pludselig sluger en bølge, får vand i svømmebrillerne eller bare har brug for ekstra luft, kan det være en hjælp at rulle rundt på ryggen og svømme rygcrawl for en kort stund. Dermed bevarer du fremdriften, samtidig med du giver dig selv en kort pause med mulighed for at rette briller og tage en ekstra vejrtrækning. Man kan imidlertid godt blive lidt rundtosset, ligesom det kan være svært at bevare orienteringen, så det er en god ide at øve sig under træning.

Husk altid at være synlig og holde øje med andre brugere, når du er i vandet. Læs mere om at komme godt og sikkert i gang med åbent vand-svømning.