Søg

Livredder kigger ud over havet

Lær at tackle et revlehul

Revlehuller – også kendt som hestehuller – er skyld i mange drukneulykker, fordi selv stærke svømmere går i panik eller drukner af udmattelse. Her på siden kan du lære, hvilke forholdsregler du skal tage for at undgå, at det bliver farligt.
Visualisering af hvordan man tackler et revlehul

Hvad er et revlehul?

Et revlehul er en fordybning i strandens sandbanker - også kaldet revler - hvor der kan opstå en udadgående strøm, der fører vandet tilbage ud i havet. Modsat hvad mange tror, er der ingen nedadgående strøm i revlehuller.

Revlehuller er kun farlige for dig som badegæst under specifikke vind- og bølgeforhold, hvor de fører vand ud fra stranden. Det sker i intervaller. Fx kan der hvert 20. minut opstå et revlehul, når der er tilstrækelligt med vand, der bliver ført ud bag fordybningen i revlerne.  

4 personer står på stranden og kigger på havet

Hvor er der revlehuller?

Der er revlehuller alle steder, hvor der er revler. Ingen strande er derfor undtaget, uanset hvor harmløse de ser ud, da revlehuller kan forekomme langs alle de danske kyster.

Du kan se revlerne som lyse sandstriber i vandet langs med kysten. Du kan typisk spotte et revlehul, hvor der ikke er bølgebrydning, og hvor du ikke kan se bølgeskum. 

Hvordan tackler du et revlehul?

Hvis du kommer ud i et revlehul

  • Kæmp ikke imod
  • Bevar roen. Du bliver ikke trukket ned
  • Svøm til siden langs med stranden og derefter ind til land

Hvordan redder du andre fra et revlehul?

Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at svømme ud i det. Gør i stedet følgende:

  • Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det.

  • Råb til den nødstedte, at vedkommende ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.

  • Kast noget, der kan flyde ud til den nødstedte: en redningsvest, en redningskrans, en fodbold eller en tom 1,5 liters sodavandsflaske med låg.

  • Tænk klart og pas på dig selv. Mange drukner selv i forsøget på at redde andre ud af et revlehul.

Der er tusinder af revlehuller langs de danske kyster, men de er ikke altid farlige.

Anders Myrhøj, Kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning

Vær også opmærksom på fralandsvind, moler, høfder og bølgebrydere

Vær også opmærksom på fralandsvind, moler, høfder og bølgebrydere
Når du bader, er det også vigtigt, at du er opmærksom på andre forhold på stranden. Klik på næste for at lære mere om fralandsvind, moler, høfder og bølgebrydere.

Fralandsvind

Fralandsvind kan skabe farlige situationer - særligt hvis du tager et badedyr eller en luftmadras med i vandet. Vandet tæt på kysten kan se roligt ud, men vinden vil stadig blæse dig til havs. Se, hvordan du skal forholde dig ved fralandsvind i denne video.

Moler, høfder og bølgebrydere

Vi anbefaler normalt ikke, at du bader ved moler, høfder og bølgebrydere, da der kan opstå udadgående strømme, som kan føre dig til havs. Lær mere om moler, høfder og bølgebrydere i videoen.