Sådan får du en sikker tur på Stand Up Paddleboard

Det er sommer og højsæson for børn og voksne på Stand Up Paddleboards (SUP). I weekenden var der en alvorlig redningsaktion med personer på SUP, som måtte reddes i land med helikopter. Livredderne og Søsportens Sikkerhedsråd advarer om, at den kraftige vind og manglende færdigheder på SUP kan være livsfarlig.

Stand Up Paddling har bidt sig fast hos danskerne som en lettilgængelig aktivitet, der er oplagt for hele familien. Men det kan også ende i nogle alvorlige situationer, hvis man undervurderer sine evner og ikke mindst vindforholdene ude på vandet.

Pas på vinden

Livredderne, som holder øje ved strandene i hele landet, er hvert år i vandet for at hjælpe SUP’ere, som er kommet i vanskeligheder og ikke selv kan komme tilbage til land. Indhentning af personer på SUP, kitesurfere og personer på andre former for boards fylder omkring halvdelen af de aktioner, hvor livredderne vurderer, at der er liv på spil. Ifølge TrygFonden Kystlivredning er det typisk fralandsvinden og manglende teknik, der er årsagen til, at det udvikler sig til en potentiel farlig situation.

”Pludselig er du så langt ude, at du hverken har kræfterne eller teknikken til at padle mod vinden og strømmen. Det er en potentiel virkelig farlig situation, og derfor er vores livreddere meget opmærksomme på at gå hen til personer, som har deres SUP-udstyr med på stranden på dage med fralandsvind, og råde dem til at blive på land,” fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Fra land er det vanskeligt at vurdere, hvor kraftig vinden er ude på vandet, så derfor er det en god idé at spørge livredderne til forholdene, før du tager på vandet

I weekenden drev to personer flere kilometer ud fra kysten i Nordjylland, og det helt store redningsberedskab var i aktion med helikopter og båd. TrygFondens kystlivreddere var ikke involverede i redningsaktionen, men Anders Myrhøj forudser, at der vil komme flere alvorlige situationer med både personer på SUP og kitesurfere i de kommende uger.

”Det kunne være endt fatalt for de to personer på SUP, og der kommer formentligt flere af den slags redninger i løbet af sommeren. Fra land er det vanskeligt at vurdere, hvor kraftig vinden er ude på vandet, så derfor er det en god idé at spørge livredderne til forholdene, før du tager på vandet. Er der fralandsvind, bør du altid være ekstra varsom – særligt hvis du er nybegynder,” siger Anders Myrhøj.

Forbered dig grundigt, før du tager på vandet

Selvom det er nemt at købe et SUP-board og padle ud fra kysten, så kræver det mere forberedelse, end de fleste er opmærksomme på, lyder det fra organisationerne under Søsportens Sikkerhedsråd på baggrund af weekendens hændelser.

Et introduktionskursus til SUP kan typisk klares på fire til otte timer

”Det er ikke tilstrækkeligt at kunne holde balancen, når man tager ud på SUP, og derfor anbefaler vi altid, at man tager et introduktionskursus for at få de basale færdigheder på plads. Her lærer du teknikken til at padle effektivt og styre boardet, og du lærer at vurdere vind og strømforholdene i forhold til, om det er sikkert at tage ud på vandet. Sidst, men ikke mindst, får du vigtig viden om udstyret og om sikkerheden,” fortæller Christian Moestrup Andersen, konsulent i DGI.

Flag og skilte på stranden

Store sikkerhedsskilte, rød-gule livredderflag og grønne redningsnumre er vigtige for din sikkerhed, når du besøger en strand i Danmark. Her kan du få et overblik over, hvordan du kan bruge dem.

 

Læs om flag og skilte på stranden